rośliny miododajne

Rośliny miododajne – do ogrodu

Rośliny miododajne wyłaniają się jako kluczowy element ochrony środowiska i podtrzymywania życia na naszej planecie. Warto przyjrzeć się im bliżej, zgłębić ich znaczenie dla naszego środowiska, jak również zrozumieć, dlaczego warto je pielęgnować i propagować. Artykuł ten będzie podróżą przez fascynujący świat roślin miododajnych, rzucając światło na ich kluczową rolę w przyrodzie oraz korzyści, jakie niosą dla ludzi i całego ekosystemu.

Jakie rośliny są miododajne i co to znaczy?

Rośliny miododajne to te, które wytwarzają nektar – słodki płyn, który przyciąga owady, zwłaszcza pszczóły, do zapylania kwiatów. Nektar jest surowcem do produkcji miodu przez pszczoły. Również pyłek, który jest zbierany przez owady podczas zapylania, stanowi ważne źródło białka dla pszczół i innych owadów zapylających.

Pszczoła może pokonać odległość około 3-5 km w poszukiwaniu pożywienia, dlatego istnieje potrzeba zwiększenia ilości roślin miododajnych nie tylko na obszarach wiejskich, ale także w miastach. Rośliny miododajne to rośliny charakteryzujące się kolorowymi i aromatycznymi kwiatami, obfitym i długotrwałym kwitnieniem, a także posiadające nektar (stając się wtedy roślinami nektarodajnymi) lub spadź (stając się roślinami spadziodajnymi). Również rośliny pyłkodajne, które dostarczają pyłku – istotnego składnika pokarmowego dla pszczół, są pomocne dla tych owadów. Sadzenie roślin miododajnych w ogrodzie, na przykład w formie żywopłotów, na balkonie czy tarasie, przyczynia się do wspierania pszczół.

Drzewa i krzewy liściaste miododajne:

  • Agrest (Ribes uva-crispa)
  • Akacja (Caragana)
  • Albicja (Albizia julibrissin)
  • Amorfa karłowata (Amorpha)
  • Aralia (Aralia)
  • Barbula klandoruńska (Caryopteris)
  • Berberys (Berberis)
  • Bez (Buddleja)
  • Bożodrzew gruczołowaty (Ailanthus altissima)
  • Brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica)
  • Budleja (Buddleja)
  • Czeremcha zwyczajna (Prunus padus)
  • Czereśnia (Prunus avium)
  • Dzielżan jesienny (Helenium hybridum)
  • Ewodia aksamitna (Evodia velutina)
  • Forsycja (Forsythia)
  • Glediczja trójcierniowa (Gleditsia triacanthos)
  • Głóg (Crataegus)
  • Grusza (Pyrus)
  • Irga (Cotoneaster)
  • Jabłoń domowa (Malus domestica)
  • Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)
  • Jarzębina Jarząb zwyczajny (Sorbus aucuparia)
  • Judaszowiec kanadyjski (Cercis canadensis)
  • Kasztanowiec jadalny (Castanea sativa)
  • Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum)
  • Klon pospolity zwyczajny (Acer platanoides)
  • Kolkwicja chińska (Kolkwitzia amabilis)
  • Korkowiec amurski (Phellodendron amurense)
  • Kruszyna pospolita (Frangula alnus)
  • Krzewuszka cudowna (Weigela florida)
  • Lipa (Tilia)
  • Mahonia ostrolistna (Mahonia aquifolium)
  • Malina (Rubus)
  • Manuka (Leptospermum scoparium)
  • Migdałowiec (Prunus)
  • Morela pospolita zwyczajna (Prunus armeniaca)
  • Moszeniec południowy (Colutea arborescens)
  • Mydleniec wiechowaty (Koelreuteria paniculata)
  • Ognik szkarłatny (Pyracantha coccinea)
  • Oliwnik wąskolistny zwyczajny (Eleagnus angustifolia)
  • Paulownia (pawłownia)
  • Perełkowiec japoński (Sophora japonica)
  • Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
  • Porzeczka czarna (Ribes nigrum)
  • Porzeczkoagrest (Ribes uva-crispa)
  • Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)
  • Robinia lepka (Robinia viscosa)
  • Rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides)
  • Róża (Rosa)
  • Suchodrzew (Lonicera)
  • Sumak octowiec (Rhus typhina)
  • Surmia katalpa (Catalpa)
  • Śliwa domowa (Prunus domestica)
  • Śnieguliczka biała (Symphoricarpus albus)
  • Tamaryszek (Tamarix)
  • Tawuła japońska (Spiraea japonica)
  • Trzmielina oskrzydlona (Euonymus alatus)
  • Tulipanowiec amerykański (Liriodendron tulipifera )
  • Wierzba (Salix)
  • Wisteria Chińska Glicynia (Wisteria Sinensis)
  • Wiśnia pospolita (Prunus cerasus)
  • Żylistek (Deutzia)

Byliny i zioła miododajne:

  • Aster (Aster)
  • Bluszcz pospolity (Hedera helix)
  • Chaber (Cantaurea)
  • Ciemiernik biały (Helleborus niger)
  • Cynia (Zinnia elegans)
  • Czarnuszka damasceńska (Nigella damascena)
  • Czyściec prosty (Stachys recta)
  • Dalia (Dahlia)
  • Dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans)
  • Drakiew (Scabiosa)
  • Dyptam jesionolistny (Dictamnus albus)
  • Dzielżan jesienny (Helenium atumnale)
  • Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum)
  • Dzwonek ogrodowy (Campanula medium)
  • Esparceta siewna (Onobrychis viciifolia)
  • Facelia (Phacelia)
  • Farbownik lekarski (Anchusa officinalis L.)
  • Firletka poszarpana (Lychnis flos-cuculi L.)
  • Floks szydlasty (Phlox subulata)
  • Gaillardia oścista (Gaillardia aristata)
  • Gajowiec żółty (Galeobdolon luteum)
  • Gerbera ogrodowa (Osteospermum)
  • Gorczyca (Sinapis)
  • Gryka zwyczajna (Fagopyrum sagittatum)
  • Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis)
  • Jeżówka (Echinacea)
  • Języczka pomarańczowa (Ligularia dentata)
  • Kłosowiec (Agastache)
  • Kocimiętka (Nepeta)
  • Krokus (Crocus scepusiensis)
  • Krwawnik (Achillea)
  • Lawenda (Lavandula)
  • Lebiodka pospolita Oregano (Origanum vulgare)
  • Lepnica nadmorska (Silene maritima)
  • Liatra kłosowa (Liatris spicata)
  • Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale)
  • Lucerna (Medicago)
  • Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum)
  • Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides)
  • Melisa lekarska (Melissa officinalis)
  • Mierznica czarna (Ballota nigra)
  • Mięta (Mentha) – pieprzowa, polna, wonna
  • Mikołajek (Eryngium )
  • Miodunka (Pulmonaria)
  • Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
  • Mydlnica lekarska (Saponaria officinalis)
  • Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
  • Naparstnica (Digitalis)
  • Nawłoć (Solidago)
  • Niezapominajka (Myosotis)
  • Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
  • Orlik (Aquilegia)
  • Ostropest plamisty (Silybum marianum)
  • Ostróżka (Delphinium)
  • Ostrzeń pospolity (Cynoglossum officinale L.)
  • Penstemon (Penstemon)
  • Perowskia (Perovskia)
  • Pierwiosnek (Primula)
  • Płomyk szydlasty (Phlox subulata)
  • Podbiał pospolity (Tussilago farfara)
  • Prawoślaz lekarski (Althaea officinalis)
  • Przegorzan (Echinops)
  • Przetacznik (Veronica)
  • Pszczelnik (Dracocephalum)
  • Pysznogłówka (Monarda)
  • Rdest (Polygonum)
  • Rdest Auberta (Polygonum aubertii)
  • Rezeda (Reseda)
  • Rojnik (Sempervivum)
  • Rozchodnik (Sedum)
  • Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
  • Ruta zwyczajna (Ruta graveolens)
  • Rzepak (Brassica napus)
  • Sasanka zwyczajna (Anemone pulsatilla)
  • Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.)
  • Słonecznik (Helianthus)
  • Smagliczka nadmorska (Lobularia maritima)
  • Stokrotka afrykańska (Osteospermum)
  • Szafirek armeński (Muscari armeniacum)
  • Szafran (Crocus)
  • Szałwia lekarska (Salvia officinalis)
  • Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare)
  • Ślaz (Malva)
  • Ślazowiec pensylwański (Sida hermaphrodita Rusby)
  • Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis)
  • Świerzbnica (Knautia)
  • Tojad (Aconitum)
  • Trędownik bulwiasty (Scrophularia nodosa)
  • Trojeść amerykańska (Asclepias syriaca)
  • Tymianek właściwy (Thymus vulgaris)
  • Werbena (Verbana)
  • Wielosił błękitny (Polemonium caeruleum L.)
  • Wierzbówka kiprzyca (Chamaenerion angustifolium)
  • Wiesiołek (Oenothera)
  • Wilczomlecz groszkowy (Euphorbia lathyris)
  • Wrzos (Calluna vulgaris)
  • Wyka (Vicia)
  • Zimowit jesienny (Colchicum autumnale)
  • Żagwin (Aubrieta)
  • Żeleźniak (Phlomis)
  • Żywokost lekarski (Symphytum officinale)
jeżówka to roślina miododajna

Które rośliny miododajne są najlepsze?

Kwiaty miododajne, zwłaszcza te o intensywnie żółtym kolorze, stanowią niezwykłe źródło atrakcji dla pszczół. Ten kolor pełni nie tylko funkcję estetyczną, lecz również pełni praktyczną rolę w przyciąganiu owadów. Pszczoły poszukujące pożywienia są szczególnie skłonne do zainteresowania się żółtymi kwiatami, które stanowią dla nich kuszące źródło nektaru.

Warto podkreślić, że miód, powstały z różnych gatunków kwiatów, charakteryzuje się wyjątkową różnorodnością. Konsystencja, zapach oraz smak tego płynnego skarbu natury są rezultatem bogactwa i różnorodności kwiatów, z których został zebrany nektar. Każdy gatunek kwiatowy wnosi do miodu swoje unikalne właściwości, nadając mu niepowtarzalny charakter.

W miarę jak pszczoły zbierają nektar z różnych roślin, zróżnicowanie składu miodu staje się widoczne. Każdy odmianowy miód posiada swoje wyjątkowe cechy, wynikające z charakterystyki i właściwości roślin, z których pochodzi. To zjawisko sprawia, że miód staje się nie tylko pożywnym produktem, ale także fascynującym przykładem różnorodności i bogactwa przyrody.

Najbardziej miododajne rośliny

W obszarze zainteresowania pszczół i hodowców pszczół wyróżniają się rośliny najbardziej sprzyjające produkcji miodu, takie jak lipa, robinia akacjowa, kasztanowiec zwyczajny, klon, jawor, wierzba oraz śliwa domowa. Te rośliny, charakteryzujące się długotrwałym kwitnieniem, posiadają wysoką zawartość nektaru, intensywny aromat i charakterystyczne kwiaty, które przyciągają pracowite owady. W trakcie kwitnienia drzew miododajnych, można zaobserwować pszczółki gorliwie zbierające nektar wokół kwiatów.

Nic jednak nie może się równać z lebiodką pospolitą, która w świecie flory jest królową jeśli chodzi o miododajne właściwości. Ta roślina charakteryzuje się wydajnością miodową w przedziale od 543 kg/ha do 971 kg/ha. Kolejnym istotnym gatunkiem jest żmijowiec grecki, zajmujący drugie miejsce z wydajnością od 287 kg/ha do 843 kg/ha. Na trzecim miejscu znajduje się szczecia pospolita, która osiąga wydajność w zakresie od 277 kg/ha do 770 kg/ha.

Co to jest nektar?

Nektar to słodki płyn wytwarzany przez gruczoły nektarowe znajdujące się w kwiatach niektórych roślin. Jest to ciecz bogata w cukry, głównie fruktozę i glukozę, choć może również zawierać inne substancje, takie jak kwasy organiczne, aminokwasy, enzymy, sole mineralne i olejki eteryczne. Nektar pełni kluczową rolę w przyciąganiu owadów zapylających, zwłaszcza pszczół, motyli, i trzmieli, do kwiatów.

Głównym celem nektaru jest przyciąganie owadów, które zbierając nektar, jednocześnie przenoszą pyłek z jednego kwiatu na drugi. Ten proces, nazywany zapylaniem, jest kluczowy dla reprodukcji roślin, ponieważ umożliwia im tworzenie nasion.

Nektar jest rodzajem nagrody dla owadów, które odwiedzają kwiaty. Owady te zużywają nektar jako źródło energii w postaci cukrów, a także korzystają z pyłku jako źródła białka. Pszczoły zbierają nektar i przenoszą go do ula, gdzie przetwarzają go w miód. Nektar jest surowcem do produkcji tego cennego produktu spożywczego.

Co to jest pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy to mikroskopijne ziarna produkowane przez narządy męskie kwiatów, zwane pręcikami. Każde ziarno pyłku zawiera komórki generatywne, które biorą udział w procesie zapłodnienia rośliny. Pyłek jest niezbędny do przenoszenia komórek jajowych znajdujących się w narządach żeńskich kwiatów, czyli zalążni, co prowadzi do powstania nasion.

Poprzez przenoszenie pyłku z jednego kwiatu na drugi, rośliny przyczyniają się do różnorodności genetycznej populacji. To z kolei jest kluczowe dla przystosowywania się roślin do zmieniających się warunków środowiskowych. W niektórych roślinach pyłek musi być przenoszony z kwiatu jednej rośliny na kwiat drugiej rośliny tego samego gatunku. Ten proces, znany jako zapylanie krzyżowe, przyczynia się do zwiększenia zróżnicowania genetycznego.

Kwiaty miododajne, które preferują pszczoły

Pszczoły miodne zbierają nektar z praktycznie wszystkich kwiatów, unikając ostrożnie tych trujących. Niemniej jednak, najczęściej wybierane przez pszczoły są: jeżówka purpurowa, fiołek, facelia, lawenda, tymianek, dalia oraz nagietek. Te kwiaty wyróżniają się intensywnymi barwami i obfitym źródłem nektaru kwiatowego, który stanowi kluczowy składnik wytwarzanego miodu.

Jak pszczoły produkują miód?

Proces produkcji miodu przez pszczoły stanowi fascynujący proces, który wymaga harmonijnej współpracy między pszczołami a roślinami. Pszczoły robotnice zbierają nektar z kwiatów, aby zebrać słodki płyn wytwarzany przez gruczoły nektarowe roślin miododajnych.

Następnie zbierany nektar jest przechowywany w żołądkach pszczoły, gdzie miesza się z enzymami. W trakcie powrotu do ula, pszczoły wymieniają się nektarem, przekazując go jedna drugiej. W ulu, pszczoły magazynują zebrany nektar w komórkach plastra miodu. Proces przetwarzania nektaru zaczyna się, gdy pszczoły zaczynają oddychać nad nektarem, co skutkuje odparowaniem wody z nektaru. Ten etap trwa, aż nektar zostanie przekształcony w substancję o większej gęstości, znanej jako miód.

Pszczoły dodają enzymy do nektaru podczas przechowywania w plastrze miodu. Te enzymy pomagają w dalszym przetwarzaniu nektaru i zapobiegają fermentacji. Gdy miód osiągnie odpowiednią gęstość, pszczoły zaklejają komórki plastra woskiem pszczele. Ten proces zabezpiecza miód przed dostępem powietrza i wilgoci, co pozwala mu dłużej zachować świeżość.

Gdy miód jest gotowy, pszczoły psiarze, czyli młode pszczoły specjalizujące się w zbieraniu nektaru i pyłku, zamykają komórki woskiem, tworząc pełne plastry miodu.

Czy tylko pszczoły wytwarzają miód?

Głównymi producentami miodu są pszczoły, a konkretnie pszczoły miodne (Apis mellifera). Są gatunkiem owada społecznego, który tworzy kolonie, a ich działalność zbieracka, organizacja społeczna i specjalizacja prac sprawiają, że są doskonałymi producentami miodu.

Inne gatunki owadów, takie jak trzmiele, również zbierają nektar z kwiatów, ale ich zdolność do wytwarzania miodu jest znacznie ograniczona w porównaniu do pszczołów miodnych. Trzmiele zazwyczaj nie gromadzą dużej ilości zapasów i nie przechowują ich w formie stałego plastra miodu.

W przypadku innych gatunków owadów, takich jak pszczoły dzikie czy dzikie pszczoły samotnice, ich rola w produkcji miodu jest marginalna lub nieistniejąca. Pszczoły miodne są uznawane za najbardziej efektywnych i znanych producentów miodu w świecie owadów społecznych.