uprawa borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska – uprawa

Borówka amerykańska Vaccinium corymbosum jest jednym z wielu gatunków borówki. Zajrzyj do naszego przewodnika i znajdź odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące uprawy tych pysznych owoców leśnych. Zanim dokładnie wyjaśnimy na co należy zwrócić uwagę przy sadzeniu borówek, przyjrzyjmy się, co sprawia, że ​​borówka amerykańska jest tak wyjątkowa.

Borówka amerykańska jest u nas tak popularna, ponieważ jest łatwiejsza w uprawie niż inne odmiany. Owoce są bardzo smaczne i oprócz witaminy C zawierają wiele innych witamin. Roślina osiąga maksymalną wysokość 1,5 metra. Dzięki temu łatwo pasuje do każdego ogrodu.

Poza pysznym smakiem i wysoką zawartością witaminy C, owoce te pozytywnie wpływają na pracę jelit i należą do najzdrowszych owoców na świecie. Nawet przy wahaniach hormonalnych spożywanie tych jagód może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm.
Niestety borówki są bardzo drogie w sklepach, dlatego tym bardziej opłaca się uprawiać je we własnym ogrodzie. Czysta ekologiczna jakość za rozsądną cenę sprawia, że ​​borówka amerykańska jest ogromnym atutem we własnym ogrodzie. Dowiedz się, jak samodzielnie pielęgnować tę roślinę w swoim ogrodzie z pomocą naszego przewodnika.

Gdzie i kiedy sadzić borówki?

Jeśli chcesz sadzić borówki, potrzebujesz ciepłego, słonecznego miejsca. Ponieważ roślina jest nieco delikatna, należy zadbać o jej ochronę przed wiatrem. Dlatego, jeśli to możliwe, nie sadź jagód na środku ogrodu, ale trochę dalej wzdłuż krawędzi.

dojrzała borówka amerykańska

Jeśli chodzi o glebę, powinna być w kwaśnym zakresie pH. Dla jagód idealna jest wartość od 3,8 do 4,8. Jeśli twoja gleba nie jest jeszcze wystarczająco zakwaszona, możesz to łatwo zrobić z torfem. Można to łatwo stwierdzić – liście borówki wybarwiają się na czerwono. Jeśli więc zauważysz czerwone liście, oznacza to, że gleba nie jest wystarczająco kwaśna.

Sezon sadzenia borówki amerykańskiej może przypadać na wiosnę lub jesień. Jeśli wystawisz krzewy wiosną, możesz mieć pewność, że mróz im nie zaszkodzi. Jagodę amerykańską można sadzić jesienią, ale zadbaj o ochronę korzeni przed mrozem. Roślinę należy sadzić około 5 cm głębiej niż przed uprawą wstępną. Po posadzeniu należy dobrze podlać.

Pod uprawę borówki najlepiej nadają się miejsca przy lesie. Idealnym rozwiązaniem jest działka wydzielona z lasu lub koło lasu. W takim miejscu naturalnie występuje odpowiednie zakwaszenie podłoża, a ziemia jest lekka o odpowiednim pH. Jeśli zaś chcemy zasadzić krzaki borówki amerykańskiej w ogrodzie, musimy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu ziemi. Najprościej kupić gotowy torf ogrodniczy lub pozyskać trociny z roślin iglastych. W tym celu należy zmieszać glebę w proporcji 1:1 z torfem na głębokości około 30 cm. Następnie posyp wokół rośliny ziemią leśną, trocinami lub liśćmi dębu. Są też specjalne nawozy do borówek, które nieco ułatwiają sprawę i zapewniają zakwaszenie.

Radzimy sadzić sadzonki borówki dwuletnie, które mają dobrze rozwinięty system korzeniowy i już w kolejnym sezonie mogą owocować. Jeśli sadzisz młodsze jagody, narażasz się na większe ryzyko obumarcia rośliny. Najlepiej od razu posadzić kilka krzaków – zapylacze będą je wzajemnie zapylać.

Co sadzić a czego nie sadzić koło borówek?

Ponieważ jagody potrzebują kwaśnej ziemi, nie każde sądziedztwo będzie im służyć. Na przykład jabłoń lub inne owocowe drzewka sprawiają, że krzaki borówki słabną. Dobrze natomiast czują się w towarzystwie niewielkich leśnych drzew takich jak brzoza czy świerk. Nie przeszkadza im również towarzystwo pięknych magnolii.

Rośliny należy sadzić w odstępach od 1 do 2 metrów. Między rzędami odległość powinna wynosić 2-3, jeśli chcesz uprawiać plantację. Zalecany jest kierunek północ-południe, aby rośliny miały wystarczająco dużo słońca.

Pielęgnacja krzaków

Kiedy uprawiasz jagody w ogrodzie, należy do tego odpowiednia pielęgnacja. Aby roślina prawidłowo rosła i przyniosła dobre plony, borówki amerykańskie należy przycinać. Ponieważ krzew nieprzycinany owocuje słabiej, jest to podstawa w pielęgnacji borówki. Jeśli masz sadzonkę borówki od najmłodszych lat, powinna być tylko lekko przycinana. Oznacza to, że usuwane są tylko chore i słabe pędy. Silne cięcie można wtedy przeprowadzić dopiero po 4 roku życia rośliny. Wszystkie najstarsze pędy są następnie usuwane, ponieważ nie dają już dobrych owoców. Dobrze rosnąca borówka amerykańska ma średnio około 6-8 pędów głównych.

Borówka amerykańska – cięcie

W przypadku borówek w ogrodzie cięcie przerzedzające odbywa się na ogół wiosną lub latem po zbiorach. Kiedy borówka ma około 10 lat, a owoce nie rosną już tak ładnie, można przeprowadzić intensywne cięcie tzw. cięcie odmładzające. Działa to poprzez przycinanie wszystkich pędów na niewielką wysokość na wiosnę. Nowe pędy powinny wyrosnąć następnej wiosny.

Ponieważ borówka amerykańska to roślina leśna, naturalnie występująca w ściółce, nie lubi przesuszenia. Bardzo ważne jest utrzymywanie wilgotności podłoża. Krzaki należy regularnie i obficie podlewać.

Borówka amerykańska – właściwości prozdrowotne

Warto posadzić u siebie krzaki borówki, nie tylko dlatego, że są przepyszne, ale także bardzo zdrowe. Borówki to istna bomba witaminowa. Pozytywnie wpływają na wzrok. Jedząc regularnie jagody wspomożemy pracę oczu. Poleca się dodanie jej do diety przy schorzeniach takich jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma.

Ponadto borówki amerykańskie dzięki zawartości antocyjanów mogą obniżyć ciśnienie. Naukowcy z University os East Anglia oraz z Harvard University zaobserwowali, że Ci którzy co najmniej raz w tygodniu jedli porcję borówek, rzadziej chorowali ba nadciśnienie.

Jedząc owoce borówki amerykańskiej wspomagamy również pracę mózgu i poprawiamy pamięć.

Jak przechowywać owoce borówki?

Oczywistym jest, że najsmaczniejsze są świeżo zerwane z krzaka jagody. W lodówce możemy je trzymać do siedmiu dni. Gdy jednak potrzebujemy je przechować dłużej – najlepszym sposobem będzie zamrożenie. Pozwoli to na korzystanie z dobrodziejstw natury nawet w okresie zimowym. Pamiętajmy jednak o ważnej sprawie – mrożone owoce nie powinny być zbite, a sypkie. Jeśli mrożone borówki są zbite w jedną masę, najprawdopodobniej są powtórnie zamrożone, a to już może grozić zatruciu pokarmowemu.

Zamrażanie zaczynamy od rozłożenia owoców na pergaminie i umieszczeniu ich w zamrażarce na tacce. Nie myjemy owoców przed mrożeniem, by niepotrzebnie ich nie zwilżać wodą. Po wstępnym zamrożeniu przesypujemy owoce do plastikowego woreczka. W ten sposób możemy przechowywać je do roku.